vrijdag 24 juli 2015

Simpele & frisse salade

Vorig jaar ging ik in mijn eentje kamperen in Zuid Frankrijk. Ik kwam op een camping naast een lieftallig Belgisch echtpaar te staan, Louisa en Roger. Louisa was dol op koken en zag in mij -denk ik- een zielig meisje dat zich moest behelpen met een kampeerkookstel en stokbrood. Daarom kwam ze bijna elke dag wel aanzetten met iets lekkers voor mij, geheel vegan. Uit beleefdheid en luiheid sloeg ik dat natuurlijk niet af ;-)

Ik ben met een paar recepten naar huis gegaan en vandaag deel ik die van een supereenvoudige maar lekkere, frisse salade.

Voor 1 persoon heb je nodig:

  • sla
  • 1 tomaat (in stukken gesneden)
  • 1 gele paprika (in stukken gesneden)
  • 1/2 courgette of komkommer (in dunne plakjes)
  • 1 klein teentje knoflook (fijn gesneden)
  • olijfolie (goede kwaliteit)
  • appelciderazijn of wijnazijn
  • peper en zout


Snij de groenten in stukken en meng met de sla in een kom. Hoeveel sla je erbij doet kan je lekker zelf bepalen. De hoeveelheid knoflook die je gebruikt zou ik ook af laten hangen van je persoonlijke voorkeur. Ik houd wel van knoflook dus ik doe gerust een heel teentje door een kom salade, maar anderen vinden 1/2 teen wellicht al genoeg.

Als je alles gemixt heb dan doe je er een scheutje olijfolie en een scheut azijn over. Maal verse peper en zout over de kom, meng het geheel nog een keer goed et voila, bon appetit!

vrijdag 22 mei 2015

Portobello burger

In de zomer van 2014 was ik een paar dagen in York, UK, voor een conferentie. Van een vriendin wist ik dat het een leuk, historisch stadje was, maar ik had ook al gelezen dat het daar goed vertoeven was als veganist. 

Goji cafe was een van de lunchplekjes die op mijn lijstje stonden om te bezoeken en samen met een collega/vriendin heb ik daar heerlijk geluncht! Op het menu staan zowel vegetarische als veganistische gerechten, en ik koos voor de vegan mushroom burger with tofu. Zonder overdrijven, dat was echt een goddelijk broodje *kwijl*. In die paar dagen dat ik in York was, heb ik twee keer bij Goji Cafe geluncht (allebei de keren voor de burger gegaan) en ik heb een keertje wraps afgehaald om ergens op een grasveldje in de zon op te smikkelen :)

Mijn collega/vriendin en ik hebben het sindsdien meerdere malen over dat heerlijke broodje gehad, en gisteren heb ik dan eindelijk een serieuze poging gedaan om dat broodje na te maken. Met succes, al zeg ik het zelf ;-) 


Hierbij het recept voor dit broodje vegan burger (voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • zachte bolletjes, bv. speltbroodjes van de AH
  • 4 portobello paddenstoelen
  • pesto
  • sla
  • gerookte tofu (in grote, dunne plakken gesneden)
  • augurken (in plakjes gesneden)
  • ketchup

Voor de marinade:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 teentjes knofloop (geperst)

Maak eerst de marinade: mix in een kommetje de ingrediënten goed door elkaar tot de olijfolie en ketjap helemaal met elkaar vermengd zijn.

Zorg dat de portobello's schoon zijn en een kort steeltje hebben, en gebruik een kwastje om ze in te smeren met de marinade. Bestrijk eerst de bovenkant en leg ze dan omgekeerd in een bak. Bestrijk nu de onderkanten van de paddenstoelen. Laat de marinade 30-45 minuten intrekken.

Om de portobello's te bereiden, heb je een goede grillpan nodig. Laat de grillpan goed heet worden, verspreid een beetje olijfolie erover en leg vervolgens de portobello's op de grill. Blijf erbij en keer ze om de paar minuten zodat beide kanten goed gebakken worden. Ik heb ze meerdere malen omgedraaid. 

Snij de broodjes helemaal doormidden en bestrijk de onderste helft met pesto. Leg daarop een laagje sla. Dan de portobello's met hun hoedjes naar boven, daarop een of twee plakken gerookte tofu, afgetopt met een paar plakjes augurk en een klodder ketchup. Bovenste helft van het broodje er op et voila



Ik serveerde naast de broodjes portobello aardappeltjes uit de oven met citroen-mayonaise en een frisse salade. 


zaterdag 21 maart 2015

Citroen cupcakes

Dit overheerlijke recept is gebaseerd op een recept uit het mooie boek 'Lisette in Luilekkerland' van Lisette Kreischer. Een tijdje terug gingen een vriendin en ik deze cupcakes maken uit dat boek en hoewel ze erg lekker waren, vond ik de maanzaad erin niks toevoegen. Hierbij dus mijn recept voor citroen cupcakes!

Ingredienten cupcakes:
- 200 gram volkoren meel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 100 gram rietsuiker
- de gerapste schil en het sap van 1 citroen
- 75 ml vloeibare margarine
- 100 ml ongezoete sojamelk

Ingredienten glazuur:
- 50 gram poedersuiker
- sap van 1/4e citroen


Eerst moet de oven voorverwarmd worden op 180 graden Celcius.

Meng in een kom meel, bakpoeder, baking soda en rietsuiker met een vork door elkaar. 

Rasp de schil van 1 gewassen citroen en doe het rasp in de kom. Snij de citroen doormidden en pers beide helften uit boven de kom. Om te voorkomen dat de pitjes in de kom vallen, kan je een hand eronder houden en het sap door je vingers laten glijden. Roer een beetje door. 

Voeg dan de vloeibare margarine (ik heb die van Alpro soya gebruikt) en de sojamelk toe en roer het goed door.

Vul een muffinvorm met 12 vormpjes en verdeel het beslag over de vormpjes. Schuif de muffinvorm in het midden van de oven en bak het 25 minuten (normale stand, geen hete-lucht).

Na 25 minuten test je met een prikker of ze goed zijn. Haal de cupcakes uit de oven en laten ze even afkoelen terwijl je het glazuur maakt.

Weeg 50 gram poedersuiker af in een schaaltje en pers het sap van een kwart citroen erbovenuit. Mix het goed door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten en verdeel dan het glazuur met een lepeltje of mes over de cupcakes.

Smul ze!

PS: dit cupcakebeslag is echt heerlijk om af te likken :D Wat is het toch fijn dat je bij vegan baksels je geen zorgen hoeft te maken om salmonella!

zaterdag 7 februari 2015

Eetcafé Crudo

Vandaag was ik op bezoek bij een lieve vriendin in Nijmegen en zijn we naar Crudo geweest. Crudo (http://crudo.nl/) is een Raw Vegan Eetcafé dat zit in het pand van het duurzaam warenhuis Van Nature. Het is nog niet zo heel lang open, maar het loopt volgens mij wel goed. Bijna alle tafeltjes waren bezet toen wij er kwamen :-)

We namen allebei een groene smoothie, die lekker fris smaakte met een citroenachtige nasmaak. Mijn vriendin nam daarbij een stuk kokos-creamtaart die heerlijk smaakte maar erg machtig was. Ikzelf ging voor de 'proeverij met crackers en dipjes'. Ook dit smaakte prima! Lekkere crackertjes met als dip een tomatensalsa, pesto en een soort paté.

Naast eetcafe heeft Crudo ook een winkelgedeelte waar je biologische producten, boeken en DVD's (Cowspiracy!) kan kopen. Daarnaast verkopen ze ook zogenoemde superfoods: een uitgebreid assortiment aan noten, zaden, fruitchips e.d. Dat gedeelte is gebaseerd op het zero-waste principe, wat inhoudt dat je je eigen verpakking meeneemt en in de winkel die vult met de gewenste hoeveelheid. Het hergebruiken van verpakking (veelal glazen potten) scheelt veel afval! Ook kan je bij Crudo terecht voor apparaten zoals slowjuicers en blenders.


Al met al een leuk tentje, zeker het bezoeken waard. Vriendelijk personeel ook :-) De producten zijn wel wat aan de prijs, maar vergeet niet dat het allemaal biologisch is. Ik ga zeker nog een keer terug!

PS: helemaal vergeten foto's te nemen, dus dat komt een ander keertje. 

maandag 29 september 2014

Vegan Challenge oktober 2014

Over twee dagen begint de Vegan Challenge weer! Het beloofd een succesvolle editie te worden, want al meer dan 1500 mensen hebben zich opgegeven!

De Vegan Challenge is een initiatief van de NVV en Viva las Vega's en houdt in dat je wordt uitgedaagd om een maand lang veganistisch te eten. Het is een onwijs leuke manier om in contact te komen met het veganisme en vooral om erachter te komen hoe lekker & makkelijk veganistisch eten kan zijn!

Op de website (Vegan Challenge) staat informatie over wat veganisme precies inhoudt en welke redenen er zijn om een veganistische leefwijze er op na te houden. Daarnaast is er een uitgebreide database met recepten van voorgaande & huidige edities en je vindt er voor de hele maand weekmenu's. Creatieve keukenprinsessen en fijnproevers hebben recepten bedacht en uitgeprobeerd en voor deelnemers het menu opgesteld. Dat is handig, want dan hoef je dus niet zelf uit te vogelen hoe je een maand veganistisch eten gaat aanpakken!

Daarnaast ontvang je elke dag een nieuwsbrief met tips, info over voeding, een overzicht met alle evenementen die in het kader van de Challenge worden georganiseerd in het hele land (en dus ook in jouw regio), interviews, reviews en meer :-)

Wat je ook op de website kan vinden is een plattegrond waarop je andere deelnemers/veganisten kan zien en met elkaar in contact kan komen. Regionaal worden door 'captains' evenementen georganiseerd om men kennis te laten maken met veganisme. Dat kan een filmvertoning zijn, maar ook een proeverij (bv. plantaardige kaas), potlucks (iedereen neemt een gerecht mee) of samen eten bij een restaurant die speciaal die avond veganistisch zal koken.

Dus ben je geïnteresseerd in veganisme / plantaardig eten, geef je dan vooral op! Kijk op de website voor meer informatie en om je in te schrijven ;-)



maandag 22 september 2014

Nieuwe pagina erbij!

Eindelijk weer een berichtje! Om even te vertellen dat ik een extra pagina erbij heb: Literatuur, documentaires e.d. Een handig overzichtje voor (beginnende) veganisten met leesvoer en tips om te kijken.

Veel boeken over het veganisme zijn in het Engels. Voor sommige mensen geen probleem, maar als je liever in het Nederlands leest, dan zijn er enkele vertalingen (zoals Dieren Eten) en een groeiend aantal Nederlandstalige boeken voorhanden.

Achter sommige documentaires staat tussen haakjes dat het grafische beelden bevat. Dit houdt in dat dierenleed heel expliciet in beeld komt en dat kan erg schokkend zijn om te zien. Ikzelf heb om die reden Earthlings nooit gekeken, want dan kom ik drie maanden niet meer onder de dekens vandaan waar ik dan lig te janken...

Op internet zijn veel mooie / rake animaties en filmpjes te vinden. Vooral de animatie 'Man', die absurd is maar ook heel treffend, vind ik goed.

De speeches die ik heb opgenoemd kan ik iedereen aanraden! En zoek vooral ook naar ander materiaal van hen op Youtube en het internet. In enkele speeches worden korte filmpjes met grafische beelden en geluid vertoond, maar dat is geen reden om niet te kijken want die kan je doorspoelen.

Tot slot suggereer ik een aantal Facebook groepen. Het is handig om van een groep eerst de beschrijving te lezen, zodat je een inschatting kan maken of het wat voor je is. Facebook is niet voor iedereen en hoewel er heel veel nuttige informatie en vooral heel veel ervaring te vinden is, zijn er ook negatieve aspecten van dit sociale medium.

Als jullie aanvullingen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat graag! Hopelijk hebben jullie er wat aan :-)



zaterdag 22 maart 2014

Birthday!



Onlangs was ik jarig en dat was voor mij de eerste verjaardag sinds ik veganist ben geworden!

Het lastigst vond ik de taart. Normaal gesproken bakt mijn moeder altijd een heerlijke mokkataart en appelkruimeltaart. Beide taarten zijn ook veganistisch te maken, maar ik koos voor de limoen-framboos cheesecake van Vegetus (zie http://vegetus.nl/limoen-framboos-cheesecake/). Het maken was erg makkelijk en hij zag er ook prachtig uit! Ik vond hem zelf apart smaken (zeker niet vies hoor!), maar dat komt misschien omdat ik hem zelf heb gemaakt en dus weet dat er een heel blok silken tofu in gaat. Ik weet niet wat het is, maar ik vind het maar raar, glibberig spul... Het was mijn eerste ervaring met silken tofu, dus ik denk dat ik gewoon moet wennen ;-)

Mijn familie vond de taart wel lekker, dus ik zou hem echt een keer proberen als je dat nog niet hebt gedaan! Zelf ga ik hem zeker nog een tweede keer proberen.

Ik had ook nog mango-kokosmuffins gemaakt, waarover de meningen waren verdeeld (mijn broer had liever geen mango erin, en mijn vader vond het helemaal geen succes). Maar... ik ben zelf verzot op deze muffins, dus ik zal binnenkort het recept posten!

Verder stond er op tafel: worteltjes, komkommer, cherrytomaatjes en chips. Bij chips moet je altijd goed naar de ingrediënten kijken, want ze maken er een sport van om weipoeder/melkpoeder e.d. erin te stoppen. Mijn favoriet is de gewone naturelchips, want daar zitten ook geen E-nummers in.

Na lang wikken en wegen over wat ik ’s avonds zou maken voor het avondeten, besloot ik om het lekker simpel te houden: soep, stokbrood en smeersels! Ik heb broccolisoep en kiemgroentensoep gemaakt. Bij de soep hadden we biologische stokbroden van de AH (ik had geen zin om zelf ook nog brood te gaan bakken) en voor op het stokbrood had ik zelf tapenade, guacemole en kruidenboter gemaakt, en daarnaast nog kant-en-klare houmous.

Het viel allemaal goed in de smaak bij mijn familie, dus de recepten heb ik al hieronder gepost!

Mijn eerste veganistische verjaardag was dus een succes! Je kan het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Soep met stokbrood en smeersels is natuurlijk een veilige keus. Maar hoe meer ervaring je opdoet met veganistisch koken, hoe zelfverzekerder je wordt m.b.t. niet-veganistische eters! 

PS: ik had 's ochtends bananenmuffins meegenomen naar het asiel (vrijwilligerswerk) om te trakteren bij de koffie en men was blij verrast dat veganistische baksels zo lekker kunnen zijn! :D