Bewust leven



Toen ik op kamers ging wonen, moest ik voor het eerst echt zelf mijn eigen eten klaar maken. Het eerste jaar heb ik dan ook zelf al mijn biefstukjes, speklapjes, gehakt en kip zitten bakken, maar het begon me steeds meer tegen te staan. Er zit toch een verschil tussen bij je ouders thuis een stuk vlees op je bord krijgen, en het zelf moeten bereiden. Ik ging steeds meer nadenken en informatie zoeken over de vleesindustrie en heb uiteindelijk de knoop doorgehakt: ik werd vegetariër.

Aangezien ik qua smaak en textuur vlees echt heel lekker vond, was het in de eerste jaren best moeilijk. Zit je met kerst thuis te gourmetten, moet je het zelf doen met droge vleesvervangers terwijl de rest van de familie zich te goed doet aan malse stukjes biefstuk, kip en gehakt gewikkeld in spek… Maar ik hield stand! En nu kom ik absoluut niet meer in de verleiding. Sterker nog, ik word onpasselijk van vleesdampen en als ik een stuk vlees zie dan kan ik enkel denken aan angstige dieren in een slachthuis.

Later ben ik tot het besef gekomen dat er achter de zuivel- en eieren-industrie ook veel dierenleed schuil gaat, zelfs in de biologische sector. Melk dronk ik al nauwelijks, maar ik ging nog niet producten uit de weg waar het in was verwerkt en vegetarische gestremde kaas gebruikte ik met enige regelmaat. Het overstappen naar een veganistische leefwijze zat hem voor mij vooral in het laten liggen van kaas en het uitzoeken van E-nummers. De hoeveelheid producten waar melk, ei of dierlijke hulpstoffen in zitten is werkelijk om moe van te worden soms.

Maar veganisme gaat niet alleen over eten. Met deze levenswijze neem je afstand van alles waar dieren voor zijn gebruikt, zoals leren kleding/schoenen, bont, donzen kussens/dekbedden, wol, verzorgingsproducten waar bv. bijenwas in zit etcetera. Men denkt vaak dat leer slechts afval van de vleesindustrie is en dat het daarom niet erg is om te gebruiken, maar in feite brengt leer veel geld in het laatje waarmee de vleesindustrie toch wordt gestimuleerd. De bont-industrie is een van de gruwelijkste ter wereld en geloof me, die filmpjes wil je niet zien. Dieren worden in kleine kooien gehouden van tralies, waardoor ze misvormde poten kunnen krijgen. Sommige dieren raken zo gestrest dat ze hun eigen ledematen eraf vreten. Er zijn meerdere manier waarop de dieren worden vermoordt, waaronder vergassingen, anale elektrocutie en levend gevild worden. Levend gevild worden levert natuurlijk helse pijn op, maar het ergste is wel dat het dier daarna niet altijd dood is. De gevilde lichamen worden op een hoop gegooid en het beeld van een gevild beestje dat langzaam zijn bloederige kop optilt, staat op je netvliezen gebrand... Van donzen kussens en dekbedden verwacht je dat de veren afkomstig zijn van dode dieren uit de vleesindustrie, maar dat is niet in alle landen zo. In sommige landen wordt dons geplukt van levende dieren, die daarbij pijn lijden en ernstige wonden aan het plukken kunnen overhouden. Bij wol denk je niet zo snel aan dierenleed, maar in veel landen worden bij schapen onverdoofd de staarten geamputeerd, zodat daar geen stront aan kan plakken. Om te voorkomen dat vliegen eitjes gaan leggen rond de anus, worden bij sommige schapen een plak vlees van de kont af gesneden... ook onverdoofd (mulesing). Het scheren zelf levert vaak wonden op.
Meer over dierlijke bijproducten kan je lezen op de site van Wakker Dier (http://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/veganisme)

Voor mij is dierenleed dus de voornaamste drijfveer, maar er zijn meerdere redenen om veganistisch te leven:

  • Dierenleed
  • Natuur en Milieu
  • Gezondheid
  • Wereldvoedselprobleem

Zie ook: http://www.veganisme.org/veganisme/waarom/

Dierenleed
Zoals ik al zei schuilt er enorm veel dierenleed achter de productie van vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel. Het gaat dan om hoe ze gehouden worden, transport naar een slachthuis en het slachten zelf. Onlangs nog verscheen er een rapport van Wakker Dier over hoe jaarlijks miljoenen dieren ziek worden omdat ze in hun eigen stront moeten staan (Wakker Dier).

Dankzij globalisering kan het tegenwoordig gebeuren dat een dier in Nederland wordt opgefokt om vervolgens honderden of duizenden kilometers verderop geslacht te worden, waarna het vlees weer terugkomt naar Nederland. Dit betekent dat de lijdensweg van dieren op deze transporten verschrikkelijk lang is. Een deel overleeft de reis niet, een ander deel komt gewond de vrachtwagen uit. Individuen die de vrachtwagens niet in of uit willen, worden net zo lang geslagen tot ze meewerken. Over de lijdensweg van Australische schapen die voor halal vlees naar het Midden Oosten worden getransporteerd, kan je meer lezen op de site van Piep! Vandaag (Piep! Vandaag, LET OP: SCHOKKENDE FOTO'S).

Er zijn verschillende documentaires en filmpjes (al dan niet undercover) gemaakt over hoe het er aan toe gaat in slachthuizen en het lijkt mij een goed idee als elke overtuigde carnivoor eens zo'n film te zien krijgt. Dan ben je spontaan genezen van je trek in een biefstukje, want het is letterlijk om te huilen. Gestoorde medewerkers die dieren in hun laatste levensmomenten nog eens extra mishandelen door ze te porren, slaan of schoppen. Anderzijds heb je de belachelijk hoge productie-eisen waardoor er nogal wat mis gaat op de lopende band. Onlangs is gebleken dat in Amerikaanse slachthuizen een deel van de kippen levend verbrandt in kokende vloeistof. Kippen en ander gevogelte worden namelijk levend ondersteboven gehangen aan een lopende band, waarna een medewerker de keel doorsnijdt van elk dier dat passeert. Door de hoge snelheid van de transportband gaat dat niet altijd even effectief, waardoor een deel van de dieren nog leeft wanneer ze aan het einde van de band in een ketel met hete vloeistof belanden...

Enkele documentaires (die ik zelf niet kan kijken) zijn Earthlings en Food, Inc.. Earthlings, waar Joaquin Phoenix aan heeft meegewerkt, is een documentaire die een kijkje geeft in asiels, dierenwinkels, slachthuizen, laboratoria, de bontindustrie, boerenbedrijven etc. in Amerika. Food, Inc. richt zich op de veeteelt in Amerika en de negatieve effecten op gezondheid, milieu, dierenleed en werknemers.


De rare gewoonte van mensen om na hun babyfase nog melk te drinken (en dan ook nog van een andere diersoort...) zorgt ervoor dat koeien achter elkaar kalfjes moeten werpen, die vervolgens worden weggehaald zodat de mens het melk kan aftappen. Als een koe te oud wordt, dan gaat ze zonder pardon naar het slachthuis. Stierkalfjes worden vaak geslacht, waarna er stremsel uit een maag wordt gehaald waar vervolgens kaas mee wordt gemaakt. Koekalfjes gaan hetzelfde erbarmelijke leven tegemoet als hun moeder. Meer over waarom je melk beter kan laten staan vind je hier: Melk, je kan zonder!

Onlangs nog kreeg ik de vraag wat er mis is met eieren. Er zit immers geen leven in, toch? Wat men niet weet is dat er jaarlijks in Nederland tientallen miljoenen (!) kuikentjes worden vermoord. Dat gebeurd doorgaans door ze te vergassen, verdrinken of levend te versnipperen in een soort gehaktmolen. Deze kuikentjes zijn haantjes en kunnen dus niet gebruikt worden voor de eiproductie. Ze laten opgroeien voor het vlees kan ook niet, omdat er twee verschillende lijnen kippen gebruikt worden in de landbouw: kippen voor het vlees en kippen voor de eieren. Een haantje die uit de ei-lijn komt zal dus niet genoeg vlees kweken (niet dat het dan beter zou zijn, een paar weken later wordt hij toch vermoord). De campagne Waardeloze Haantjes is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het dierenleed achter eieren (Waardeloze Haantjes). Op de site kan je ook tips vinden voor eten/koken zonder eieren.


Natuur en Milieu
Veel natuur heeft de laatste decennia plaats moeten maken voor de landbouw. In tropische gebieden verdwijnen hele regenwouden voor de productie van o.a. palmolie en soja. Soja?! Maar dat is toch een belangrijk onderdeel van een veganistisch dieet? Dus dan zijn veganisten verantwoordelijk voor de ontbossing in de Amazone! Nou... nee. Het overgrote deel van de geproduceerde soja wordt namelijk gebruikt om vee te voeren. Meer hierover onder het kopje 'Wereldvoedselprobleem'.
De intensivering van de landbouw heeft tot gevolg dat het milieu alleen maar meer belast wordt. In de documentaire Cowspiracy wordt de vee-industrie genoemd als #1 van alle vervuilende industriën op deze wereld.
Bodemverontreiniging, vervuiling van water en lucht en verzuring zijn de belangrijkste problemen. Daarnaast is de veehouderij verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen (vooral methaan en CO2), wat op zijn beurt een van de grootste aandrijvers is van 'global warming' oftewel klimaatsverandering.
Bovengenoemde ontbossing voor de productie van veevoer draagt nog eens extra bij aan klimaatsverandering, omdat bomen CO2 opnemen uit de lucht en deze CO2 dus weer vrijkomt wanneer je een boom kapt.


Gezondheid
Inmiddels is de notie dat melk goed voor je is, allang achterhaald. Sterker nog, een groot deel van de wereldbevolking is lactose-intolerant! Eieren schijnen vol cholesterol te zitten, maar een duidelijke uitspraak over of eieren wel of niet gezond zijn, is er naar mijn weten nog niet.
Afgezien van het feit dat vlees/vis/gevogelte tegenwoordig vol groeihormonen, antibiotica en ziekteverwekkende bacteriën (E.coli, salmonella) blijken te zitten, is het nog maar de vraag of het zo gezond voor je is. Het is lastig uit te zoeken, omdat voor elk wetenschappelijk artikel die 'nee' concludeert, er een ander artikel tegenover staat die 'ja' zegt.
De documentaire Forks Over Knives onderzoekt of de welvaartsziektes van de Westerse wereld (kanker, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes) tegengegaan kunnen worden door geen dierlijke producten meer te eten. Zeker de moeite waard om te bekijken!
Vaak wordt er afgevraagd of een volledig plantaardig dieet wel genoeg eiwitten (proteine) kan leveren. Gelukkig wel! O.a. uit pindakaas, linzen, noten, sojamelk, boerenkool, kiemgroenten, zonnebloempitten, bonen, brocolli, spinazie en tofu.
Er zijn veel topsporters die het idee dat je voor sport vooral dierlijke proteinen nodig hebt, keihard onderuit halen. Een paar bekende voorbeelden zijn de ultramarathonloper Scott Jurek en een van de sterkste mannen ter wereld Patrick Baboumian. Voor meer inspirerende voorbeelden kan je kijken op http://www.greatveganathletes.com/.


Wereldvoedselprobleem
Van de wereldwijde productie van gewassen wordt meer dan tweederde (70%) gebruikt om de veestapel te voeren. Het is hartstikke inefficiënt om eerst planten aan dieren te voeren om vervolgens de dieren op te eten. Er gaan hierbij veel voedingsstoffen verloren en er moet zo veel aan het vee gevoerd worden, dat het beter is om zelf de planten te eten. Door dieren uit de voedselketen te halen, houd je meer voedsel over om de wereldbevolking van eten te voorzien.
A Well-Fed World is een organisatie die zich inzet tegen honger en voor de bescherming van dieren door mensen vegan voedsel aan te bieden. Meer informatie kan je vinden op http://awfw.org/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten